Wanneer je een zelfstandige professional bent, heb je het heft volledig in eigen handen. Dit is aan de ene kant heel fijn, maar brengt aan de andere kant ook risico’s met zich mee. Het is daarom altijd verstandig om als zzp’er jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen deze risico’s. Goede verzekeringen afsluiten is daarvoor een begin. Welke verzekeringen je het beste af kunt sluiten voor welke situatie, wordt hieronder weergegeven.
Het toedoen van schade
Als zelfstandige professional kan het voorkomen dat je een keer schade verricht aan andermans spullen. Je werkt samen met verschillende klanten en een ongelukje kan altijd gebeuren. Bovendien kan het ook zo zijn dat een stagiair in dienst of een meewerkend familielid schade aanricht. Het is dan een meevaller als je goed verzekert bent. Je kan hiervoor een
bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze dekt onder meer de schade die jezelf of een ander van jou organisatie veroorzaakt. Niet alle soorten schade vallen hieronder. Wanneer de schade door een auto wordt verricht kan het zo zijn dat het niet gedekt is.
Niet voor elke zzp’er
Voor wie deze verzekering geldt, kan per verzekeraar nog wel eens verschillen. Zo kan het een vereiste zijn dat je een zzp’er bent met een eenmanszaak of bv en je binnen de zakelijke dienstverlening werkt. Niet ieder beroep valt hier dus onder. Vaak bieden verzekeraars wel een lijst aan met beroepen die hiervoor in aanmerking komen. Kijk hier dus goed naar voordat je een verzekering gaat afsluiten.
De klant
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat niet jij, maar de klant voor conflict zorgt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de klant niet wilt betalen of zegt een grote klant op het laatste moment af. Dit is zeer vervelend en zorgt ervoor dat jij geen inkomen genereert. Ook hier kun jij je als zzp’er voor laten verzekeren. Hiervoor dien je een
rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Deze verzekert je voor dit soort conflicten. Bij sommige verzekeraars wordt daarnaast nog een andere service extra aangeboden, namelijk telefonisch advies bij juridische zaken. Je kunt je situatie dan voorleggen en samen met een expert proberen om het probleem op te lossen.
Actueel
het wordt voor zzp’ers steeds belangrijker om zichzelf goed te beschermen. Bedrijven kiezen namelijk steeds vaker voor een zelfstandige professional dan iemand in dienstverband. Na een paar succesvolle samenwerkingen, verwijzen deze organisaties ook wel naar zichzelf als netwerkorganisaties. Als zzp’er zul je hierom steeds beter moet kunnen samenwerken in netwerkverband. Dit betekent dat je zowel samenwerkt met bedrijf als met mede zelfstandigen. Dit is natuurlijk erg fijn, want samen sta je sterker dan alleen, maar de risico’s van het vak nemen hierdoor ook toe.